dinsdag 8 februari 2011

Safer internet day

In heel Europa wordt vandaag aandacht gevraagd wordt voor veilig internet voor kinderen. Op de tweede dinsdag van februari is het is namelijk safer internetday. Volgens Marjolein Bonthuis blijkt keer op keer delen kinderen gegevens, die ze beter voor zichzelf kunnen houden. Bonthuis is programmamanager van Digivaardig digibewust, organisator van safer internetday in Nederland. "We zijn vaak te gemakkelijk in het prijsgeven van onze persoonsgegevens. Vooral jongeren zijn heel actief maar ook heel naïef op sociale netwerksites. Ze hebben snel het gevoel dat ze de mensen aan de andere kant van de computer ook echt kennen."

In 25 Europese landen loopt momenteel het onderzoekproject EU-kids online. Speciaal voor safer internetday is gekeken naar riskante communicatie van kinderen op internet. Jos de Haan van het Sociaal Cultureel Planbureau is hoofd van de onderzoeksgroep tijd, media en cultuur. Zijn afdeling heeft de Nederlandse jongeren uit het onderzoek ondervraagd. Zo blijkt dat de helft van de onderzochte jongeren zich bij het ontmoeten van vreemden op internet anders voordoet. "Op zich hoeft dat niet erg te zijn. Kinderen spelen met hun identiteit en het is een onderdeel van hun ontwikkeling. Er kunnen natuurlijk wel gevaren ontstaan, wanneer kinderen informatie vrijgeven waardoor ze traceerbaar zijn en waardoor ze in het echte leven contact leggen met mensen die slechte bedoelingen hebben."

Online/Offline contact
Aan de onderzochte jongeren is ook gevraagd, hoe vaak online contact met vreemden leidt tot fysiek contact. Acht procent van de Europese jongeren van 9-16 jaar heeft weleens met een vreemde afgesproken die zij online ontmoet hadden. Jos de Haan vindt dat een hoog percentage en vindt dat meer moet worden ondernomen om deze contacten te voorkomen."In de eerste plaats zijn ouders daar verantwoordelijk voor, kinderen leren van elkaar ook veel. Maar er is ook altijd een beetje een kwetsbare groep.  De jeugdzorg of andere instellingen die veel contact hebben met jongeren moeten hier meer aandacht aan besteden. Ook het onderwijs kan hierbij een rol spelen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten