dinsdag 1 februari 2011

Egyptische girlpower op Facebook

Via deze link vind je een Youtubefilmpje waarin een jonge Egyptische vrouw met hoofddoek anti-Mubarak leuzen scandeert vlak voor de neus van een groep agenten. Ze zegt: “Wat wil Mubarak nou eigenlijk,  dat alle Egyptenaren zijn voeten kussen. Nee Mubarak, dat zullen we niet doen. Morgen vertrappen we je met onze schoenen. Weg weg met Hosni Mubarak. Weg met alle Mubaraks.”

Tijdens de demonstraties in Egypte zijn vaker dan gewoonlijk protesterende vrouwen te zien. 
Op Facebook is Leil Zahra Mortada begonnen met het verzamelen van foto’s van deze vrouwen. Oud-journalist en schrijftster Tineke Bennema woonde Palestina en schreef jarenlang over het Midden-Oosten. Ze noemt de foto’s op haar eigen Facebookpagina een staaltje Arabische girlpower."Je ziet vrouwen in groepjes en vrouwen individueel zich keren tegen de Egyptische politiemacht. Ik denk dat je kunt spreken van een dubbele revolutie. De vrouwen keren zich niet alleen tegen de polititie die het gezag vertegenwoordigt. maar ook de mannelijke macht. Ik zag op Facebook een hele sprekende foto van een vrouw die echt met haar neus bovenop de neus van een politieagent staat en een van woede van vertrokken gezicht heeft. Dan zie je dat zich zich ook keren tegen mannen en dat is toch wel heel bijzonder."

Tunesië vs. Egypte
Eerder deze maand gingen in Tunesië veel vrouwen de straat op. In dit  Youtubefilmpje zingt een jonge Tunesische tijdens een demonstratie een protestlied. Maar volgens Bennema is er een verschil met de vrouwen die in Egypte activoeren. "Ik denk dat bijde revolutie in Egypte ook de armere vrouwen ziet en mensen uit de laagste regionen van de bevolking. Oudere vrouwen ook. Mensen die de opstand in Tunesië in gang hebben gezet waren toch universiteitsstudenten en intelligentsia.In Egypte gaat echt iedereen de straat op. Dat vrouwen zich zo duidelijk uitspreken, dat maakt de revolutie wel heel authentiek."

Achtjarige adviseert Mubarak
En niet alleen vrouwen, ook kleine kinderen laten hun stem horen. Zoals een 8-jarige Saudische meisje. In een Youtubefilmpje vraagt haar vader, welk advies ze heeft voor Mubarak. Haar boodschap aan de hoogbejaarde president: wegwezen en verkiezingen uitschrijven. ...en mocht Mubarak het nog niet weten vertelt ze: er zijn politie-agenten die hun pak uittrekken en zich bij de demonstranten voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten