dinsdag 15 februari 2011

Social daten in opkomst

Als het aan de makers van de nieuwe website single.nl ligt, daten we vanaf nu met behulp van sociale media. De site is een online gemeenschap waar je een potentiƫle liefdespartner kunt vinden. Op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is, dat de site zich ook richt op groepsdaten. Volgens directeur Marco van Duijn is dit groepsdaten overgewaaaid uit de Verenigde Staten waar het een groot succes is. "Een op een met iemand daten is voor sommige mensen een enorme drempel. Wanneer je via je online gemeenschap met een groepje kunt afspreken, dan is het direct veel gemakkelijker." Momenteel is single.nl gratis en heeft vijfduizend leden. Bij vijf tot tienduizend leden moet betaald worden worden voor de diensten.

Eric Klaassen heeft zijn twijfels over het succes van groepsdaten via sociale media in Nederland. Hij is oprichtervan de onafhankelijke datinggids start2date.nl en schrijft al jaren over online daten. "In Amerika is groepsdaten inderdaad een groot succes, daar heb je sites als smingle die heel goed lopen. Maar de Nederlandse cultuur is anders.Wij hebben minder een echte datingcultuur. De frequentie waarop een gemiddelde Nederlander date, ligt veel lager dan in Amerika. Wij zijn individualistischer. Dat blijkt ook uit de bekende Hofstede-schaal, daar scoren we hoog op individualisme, ook in ons liefdesleven"


In Nederland zijn er naast single.nl nog relatief weinig datingsites die gebruik maken van social media, maar daar wordt aan gewerkt volgens Eric Klaassen. "Ik weet dat er aan een nieuw initiatief wordt gewerkt. Dat is combinatie van sociale media en dating. Ze maken gebruik van je gegevens op Foursquare, daar kun je op verschillende lokaties inchecken.
Stel je bent op het Lowlandsfestival, dan krijg je dan op je smartphone een bericht te zien van profielen van mensen die ook via Foursquaren zijn ingescheckt en die goed met jou matchen. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde dingen ingevuld op Facebook. Je kunt dan via je telefoon direct een afspraak maken. Je krijgt zo een veel spontaner manier van daten die lijkt op het echte leven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten