donderdag 13 januari 2011

10 jaar Wikipedia

De website Wikipedia is voor velen inmiddels niet meer weg te denken. De online encyclopedie waarop iedereen informatie kan toevoegen of aanpassen bestaat tien jaar. Lodewijk Langelauff is al jaren betrokken bij de Nederlandse versie en schrijft zelf ook artikelen voor . Wikipedia is opgericht in 2001 als voorportaal van Nupedia. Dat was toen een encyclopedie waar alleen experts aan mochten meewerken. Vrijwilligers mochten dan ruw materiaal ontwikkelen dat die experts goedkeurden. Wikipedia is inmiddels heel populair en Nupedia is na twee jaar gesloten met een totaal van 24 artikelen. De site wordt door miljoenen bezocht en iedereen kan zelf ook een steentje bijdragen, daarom is het zo'n succes."

Wikipedia krijgt veel lof, maar ook kritiek, bijvoorbeeld over de fouten die erin staan. Daarover zegt Langelauff: "Er staan nog steeds fouten in hoor. Op iedere site staan fouten. Mensen moeten zich ook altijd realiseren dat waar ze ook op het internet iets opzoeken er staan altijd fouten in, zelf in de bibliotheek. Je zult gewoon meerdere bronnen moeten gebruiken."

De komende dagen worden door de organisatie Beelden voor de Toekomst diverse activiteiten georganiseerd om het tienjarig bestaan van Wikipedia te vieren. Beelden voor de Toekomst stimuleert het digitaliseren van ons cultureel erfgoed door bijvoorbeeld musea. Het materiaal is dan toeganlijk voor een breed publiek. En dat digitaliseren gebeurt steeds vaker via Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten