donderdag 27 januari 2011

Palestijnse journalist vast vanwege Facebook

De afgelopen dagen en weken is regelmatig bericht over de rol van sociale media bij de opstand in Tunesië, Algerije en nu ook Egypte. Burgers vinden elkaar op Facebook en Twitter. Maar ook overheden kijken kritisch mee. Zo werd de Palestijnse tv-verslaggever Mamdouh Hamemreh in september gearresteerd en staat hij komende maand voor de rechter. Hij zou een beledigende foto op Facebook hebben geplaatst. Het gaat om een foto van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit. Zijn beeltenis is naast een foto geplakt van een acteur die een spion speelt in Bab Al Hara een van de populairste tv-series in de Arabische wereld.


De implicatie van de foto’s zou zijn, dat Abbas net als de spion in de tv-serie een verrader is. De verslaggever zegt onschuldig te zijn. Het tv-station waar hij  werkt, staat overigens sympathiek tegenover de palestijns islamtische beweging Hamas. En Hamas is uiterst kritisch over de Palestijnse President. De Palestijnse Ghada Zeidan is niet verbaast dat op deze manier gereageerd wordt door de Palestijnse autoriteiten. "Het is niet ongewoon in de Arabische wereld dat mensen die kritisch zijn over de autoreiten worden aangepakt. Maar aan de andere kant, in Palestian heerst een cultuur van scherpe kritiek via cartoons in  kranten."

 Net als in de rest van de Arabische wereld zit een toenemend aantal  Palestijnen op sociale media. En volgens Zeidan kijken niet alleen de Palestijnse maar ook de Israelische autoreiten naar de profielen van Palestijnen op Facebook. "Er zijn mensen die door het feit dat ze bepaalde verhalen of discussien zijn aangegaan op Facebook of Twitter, een vergunning zijn onthouden door de Israelische autoriteiten. En daarbij is ook gezegd: "wij volgen jullie via de sociale media, we weten precies waar jullie mee bezig zijn en daarom wordt de vergunning geweigerd."

Zeidan denkt dat het de autoriteiten uiteindelijk niet zal lukken om burgers via sociale media volledig onder de duim te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten