dinsdag 11 januari 2011

Collectieve rouw via Youtube na aanslag Arizona

Het zal weinigen ontgaan zijn: afgelopen zaterdag schoot een 22 jarige Amerikaan het congreslid Gabrielle Giffords neer. Giffords raakte zwaargewond en zes anderen waaronder een negenjarig meisje kwamen om het leven. Direct na de schietpartij verschenen op Youtube vele honderden filmpjes. Onder andere van mensen die hun boosheid en verdriet wilden uiten. Of die de nabestaanden een hart onder de riem wilden steken met een gebed of of een zelfgeschreven nummer.


Anja Boogaard houdt zich voor het bedrijf VR Consult bezig met collectief rouwen. Zo traint zij gemeenten in het bijstaan van burgers die bijvoorbeeld een stille tocht willen organiseren. "Je ziet dat steeds meer mensen collectieve rouw aangaan via internet. Dus memorialpagina's op Facebook, blogs over de dode van ouders en partners. Op zich is dat niet nieuw. We rouwden vroeger ook al collectief, maar dat was dan binnen de kerk. Nu door de verstedelijking en het verdwijnen van religieuze tradities zie je dat mensen toch de behoefte hebben gevoelens met elkaar te delen.
Wetenschappers zijn er niet helemaal over eens waarom mensen dit doen. Het kan iets te maken met  eigen verlies dat je niet verwerkt hebt. Mensen hebben blijkbaar behoefte aan publieke erkenning wanneer ze rouwen. Vroeger deden we dat in de kerk en nu via de computer."





Geen opmerkingen:

Een reactie posten